AKP, hayvancılığı bitiriyor… Mera alanları tellerle çevrildi, binlerce koyunu olan köylüler mağdur edildi

“`html

Yürekli Köyü’nde Mera Sorunları ve Hayvancılığın Geleceği

Yürekli köyünün muhtarı Rasim Doğan, mera alanlarının tel örgülerle kapatılmasının ardından binlerce koyunun komşu köylere taşındığını bildirdi. Doğan, “Köyümde içme ve sulama sularım, artezyenim, telin içinde kaldı. Yarın köyümüzde bir boru kırılması olduğunda veya su seviyesi düştüğünde su depomuz ile alakalı çalışmalarımızı yapamayacağız. Çünkü su depomuz çevrili alanın içinde kalmış durumda. Köyümde 14 bin koyun var; bu hayvanların çoğu devlet destekli projeler kapsamındadır. Ancak mera sorunumuz nedeniyle hayvanlarımızı otlatacak yer bulamıyoruz.” dedi.

Adaletli bir tarım politikası vaad eden AKP iktidarı, tarım ve hayvancılık alanında geri dönüşü olmayan hasar veriyor. Hayvancılığı destekleyeceğini söyleyen hükümet, köylülerin hayvanlarını otlatabileceği mera alanlarını kiralayarak durumu daha da zorlaştırdı. Elazığ’a bağlı Yürekli köyünde, mera dahil hazine arazisi Milli Emlak’tan Orman Bölge Müdürlüğü’ne devredildi. Orman Bölge Müdürlüğü, bu alanları 49 yıllığına kiralamak üzere ihaleye çıkarınca köylüler, meraları kullanamaz hale geldi. Yaklaşık 14 bin küçükbaş hayvan barındıran köyde, hayvan sahipleri sorunlarının yetkililerce göz ardı edilmesinden şikayetçi.

“14 BIN KOYUN VAR, NEREYE GİDECEKLER?”

Yürekli köyü hayvancılık durumu

30 yılı aşkın süredir hayvancılıkla uğraştığını belirten Cihan Şirin, mera alanlarının kapatılmasının had safhaya ulaştığını ifade etti. Şirin, “Hayvanlarımız tel örgüler yüzünden otlatılacak yer bulamıyor. Meralarımız zaten kısıtlıydı, diğer köylerin meralarına yöneliyorduk. Şimdi, bu meralar da tel örgülerle çevrilmiş durumda. Yaklaşık 14 bin koyun var, 1500’ü ıslah projesinde yer alıyor. Bu nedenle hayvanlarımızın kesime gitme riski var. Köyümüzün merası daha önce Orman Bölge Müdürlüğü’ne verilmişti, bu konu üzerine herhangi bir araştırma yapılmadı. Hayvancılıkla uğrayan herkes için büyük bir mağduriyet yaşanıyor.” dedi.

“SULAMA VE SU DEPOSU TEL ÖRGÜLERLE ÇEVRİLDİ”

Hayvanların otlatma zorunluluğu

Yaklaşık 1000 koyunu bulunan Metin Tok ise, “Köyümüzün mera alanı Orman Bölge Müdürlüğü’ne devredildi ve bu alan kiralama yoluyla başka birine verildi. Şu an sulama alanlarımız ve artezyenimiz tel örgülerle çevrili. Bizler, hayvanlarımızı otlatacak alan bulamadığımız için zor durumdayız. Koyunlarımızı diğer köylere götürerek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Ancak, köyümdeki mera alanı tamamen kaybolmuş durumda. Muhtar aracılığıyla şikayetlerimizi ilettik ama sonuç alamadık.” diyerek serzenişte bulundu.

“NEREYE GİDEBİLİRİZ?”

Kerim Şirin, “600 hayvanım var ama bu mera alanları devredilince tüm hayvanlarımız mağdur duruma düştü. Mera alanlarımızın bu duruma gelmesinde kimin sorumluluğu var?” diye sordu. “Hayvanlarınızın meralarda özgürce otlaması gerekiyor. Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bu duruma bir çözüm bulması lazım. Meralarımız kısıtlandığı için, bir yandan yaşam standartlarımızı korumakta zorlanıyoruz.” şeklinde devam etti.

“SESİMİZİ YETKİLİLERE DUYURAMADIK”

Yürekli köyü muhtarı Rasim Doğan, şikayetlerini yetkililere ulaştıramadıklarını belirtti: “Köydeki sorunları, vali ve milletvekillerine iletmeye çalıştım ama başarılı olamadım. Elde kalan arazilerimiz, değerli mera alanlarıydı ve şimdi tel örgüler içerisinde kaldı. Su depomuz da bu durumdan etkilendi, dolayısıyla çalışmalarımızı yürütemiyoruz. Köyümüzde 14 bin koyun var. Bu hayvanların çoğu devlet projeleri ile sağlandı. Ancak mera alanlarımızı kaybetmemiz, hayvancılığımızı tehdit ediyor. Ayrıca, eski dönemlerde atalarımızın haklarına sahip çıkılmadı ve bu alanlar Orman Bölge Müdürlüğü’ne devredildi.” şeklinde vurguladı.

Cihan Şirin, Metin Tok, Kerim Şirin, Rasim Doğan (Yürekli Köyü Muhtarı)

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir