ECE Türkiye, AVM portföyünü yeni projelerle 14’e çıkaracak
Avrupa’da 200’ü aşkın alışveriş merkeziyle (AVM) faaliyet gösteren Alman ECE Marketplaces’in iştiraki ECE Türkiye, AVM yönetiminde Türkiye’nin önde gelen gruplarından… Hali hazırda portföyünde 10 AVM olan ECE Türkiye üçü inşaat, biri de geliştirme aşamasında bulunan dört proje ile bu sayıyı 14’e çıkaracak. Bu yıl, inşaat halindeki V Metroway ile Ağaoğlu Çekmeköy Park AVM’yi hizmete açacak olan şirket, Forum Bornova ve Antalya’daki Luviya projelerini de portföyüne ekledi.
Forum Bornova’nın yönetimini bu yılın ağustos ayında alacak olan şirket, Antalya’da 50 bin metrekare kiralanabilir alanı olan Luviya projesini de 2027’nin ilk aylarında devreye almayı planlıyor. Türkiye’de 25 yıla yaklaşan tecrübeleri ile zorlayıcı koşullar altında bile yaratıcı çözümler üretebildiklerini ifade eden ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve CFO’su Nuri Şapkacı, yeni projeler ve genişleyen portföyü ile şirketin sektördeki konumunun güçlendiğini söyledi.
Antalya’daki Luviya projesi için yatırımcı grup Aderan Global ile bir iş birliğine yaptıklarını söyleyen Şapkacı, projede 50 bin metrekare kiralanabilir alana sahip bir AVM, 39’u bahçe dubleksi olmak üzere 653 adet daire, 5 yıldızlı bir otel, otelle bağlantılı 90 adet markalı konut ve 24 adet A sınıfı ofis alanı bulunduğunu anlattı. Şapkacı, “200 mağaza ile hizmet verecek AVM’de ulusal ve uluslararası seçkin markalar, şehre ilk kez gelecek konseptler, yüksek nitelikli eğlence ve gastronomi seçenekleri yer alacak” dedi.
PORTFÖYÜNDEKİ AVM’LERİN CİROSU YÜZDE 82 ARTTI
Nuri Şapkacı, yönettikleri AVM’lerin 2024 yılının ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine oranla perakende satış cirolarında yüzde 82 artış elde ettiğini vurguladı. Şapkacı, “Bu, enflasyonun üzerinde bir artış oranı. Müşteri giriş sayılarımız ise geçen yılla aynı düzeylerde seyrediyor. Operasyon halindeki AVM’lerimiz yüzde 100 doluluk oranına sahip. Bu başarıların arkasında, ekonomik ve sektörel gelişmeleri doğru okuyarak proaktif yaklaşım göstermemiz, güçlü kiralama performansımız, yatırımcılarımızla beraber AVM’lerimizi sürekli olarak yenilememiz ve doğru pazarlama stratejilerini uygulamamız yer alıyor” diye konuştu.
FORUM BORNOVA’NIN YÖNETİMİNİ AĞUSTOSTA ÜSTLENECEK
ECE Türkiye Eş Genel Müdürü ve COO’su Semet Yolaç Canlıel ise firmanın güçlü portföyünü değer katacakları projelerle genişletmek için çalıştıklarını ifade etti. Canlıel, şöyle devam etti: “Commerz Real’ın gayrimenkul fonu Hausinvest’in alışveriş merkezlerinden biri olan Forum Bornova’nın yönetimini 1 Ağustos 2024 itibari ile üstleneceğiz. Bu gelişme ile ECE Marketplaces ve Commerz Real arasındaki Almanya’da uzun yıllara dayanan iş birliği, ilk defa uluslararası alana taşındı. Üstü açık AVM konsepti ile 60 bin metrekarenin üzerindeki kiralanabilir alanda faaliyet gösteren ve yılda 10 milyonu aşkın kişi tarafından ziyaret edilen Forum Bornova, yaklaşık 130 mağazasının yanı sıra, açık alanları, terasları ve mimarisi ile ziyaretçilerin tüm ihtiyaçlarına cevap veriyor.”
İSTANBUL’UN İKİ YAKASINDA İKİ YENİ AVM AÇIYOR
2024 yılı içinde hizmete girecek iki yeni AVM hakkında da bilgi veren Canlıel, şöyle konuştu: “Ağaoğlu Şirketler Grubu ile iş birliğimiz kapsamında Çekmeköy’de faaliyete geçecek olan ve 7 milyar TL yatırım değerine sahip karma kullanımlı projenin AVM bacağının konsept optimizasyonu, kiralama ve yönetimini üstlendik. Proje, 30 bin metrekarelik kiralanabilir alanda 110 mağazanın yer alacağı Ağaoğlu Çekmeköy Park AVM dışında 13 blokta yer alan 738 rezidanstan oluşuyor. İsra Holding tarafından yatırımı yapılan ve Başakşehir’de inşa edilen V Metroway, 25 bin metrekare kiralanabilir alan üzerinde 80 mağazası ile hizmet verecek. Yine İsra Holding tarafından yatırımı yapılan V Mall İstanbul’un da 2025 yılında açılması ile birlikte, birbirine çok yakın mesafede bulunan bu iki AVM, Başakşehir’de ECE Türkiye yönetiminde toplam 70 bin metrekarelik güçlü bir perakende destinasyonu oluşturacak.”
PERAKENDECİLERE ‘SUİSTİMAL’ CEVABI
Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı da olan Nuri Şapkacı, Türkiye’de AVM’lerin doğrudan 600 bin, dolaylı 2,1 milyon kişiye istihdam sağladığına dikkat çekti. Birleşmiş Markalar Derneği yönetiminin AVM yönetimlerine yönelik eleştirilerini de yanıtlayan de cevap veren Şapkacı, ortak alan giderlerinde metrekare başına 50 TL suiistimal yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Şapkacı, şöyle devam etti:
“Ticaret Bakanlığı mevzuat yayınladı, bütün yatırımcılar SPK tescilli kamu denetçisi tarafından denetlenmek zorunda. Ortak alan giderleri denetçiler tarafından denetleniyor ve raporlar markalara sunuluyor. Raporda tüm kalemler yazıyor. Bunu yapmayan yatırımcı varsa Ticaret Bakanlığı gerekli cezayı kessin. Ayrıca AVM’lerde ortak alan giderlerinin yüzde 40’ını yatırımcı ödüyor. Hatta bazı AVM’lerde toplam aidatın neredeyse yüzde 70’ini yatırımcı ödüyor. Burada her AVM’yi zan altında bırakıyorlar. Ben de ‘Bütün perakendeciler cirolarını beyan etmiyor desem’ doğru olur mu? Olmaz. Ama zincir markalar dahil ciro kaçıranlar var ve mevzuatta bunun denetimi yok. Bu sadece bize karşı değil kamuya da zarar.
“CİRO KAÇIRAN TESPİT EDİLİRSE AVM’LERE KİRALARI FESİH HAKKI VERİLSİN”
Şapkacı, yeni bir tartışma başlatacak bir yorumda da bulundu. “Ciro kaçıranlar tespit edildiğinde AVM’lere kiraları fesih hakkı verilsin” diyen Şapkacı, perakendecilerin ortak alan giderinde MOBİLİUM’u örnek göstermesini de eleştirdi. Şapkacı, şöyle konuştu: “MOBİLİUM’da günlük ziyaretçi sayısı 500. Aynı büyüklükte başka bir AVM’nin 50 bin. Giderlerleri kıyaslamak anlamsız. MOBİLİUM’u örnek veren perakendecilerden bir tanesi bile orda yok.”
“2 BİN 500 KONTRATTAN SADECE ÜÇÜYLE MAHKEMELİK OLDUK”
Organize perakendecilerin AVM yönetimlerinin fahiş kira ve uyarlama davalarına ilişkin iddialarına da cevap veren Şapkacı, şunları söyledi: “Perakendeciler ortalama 5 yıllık anlaşma yapıyor. Kanun, ‘5 yıl geçtikten sonra yatırımcı rayiç kira bedelini isteyebilir’ diyor. TÜFE artışı ortada. Rayiçler o kadar yukarı çıktı ki yatırımcı o oranda artış yapamadı. Eski kiracılara da ‘Çok düşük kaldı bu rakamı istiyorum’ diyor. İstedi diye veriliyor mu? Buna mahkeme karar veriyor ve genelde de rayicin yüzde 10-15 altında oluyor. Biz grup olarak masaya oturduklarımızın yüzde 90’ı ile anlaşıyoruz. 2 bin 500 kontrattan üçüyle mahkemelik olduk. Çünkü onlar bizim için kiracı değil iş ortağımız. Bugün AVM’lerden şikayet edenler yine AVM’de kalmaya devam ediyor.”
patronlardunyasi.com